Recomandari rutiere

In multele drumuri pe care trebuie sa le fac pentru serviciu intotdeauna am de ales intre mai multe rute posibile. O sa va povestesc despre cateva rute pe care le folosesc pentru a evita anumite puncte aglomerate, pentru  a junge mai repede, sau pur si simplu pentru a mai varia din cand in cand un drum monoton.

Bucuresti – Cluj

harta-rutiera-romania

Varianta 1:

Bucuresti -DN1-Ploiesti-Campina-Breaza-Valea Prahovei-Sinaia-Predeal-Brasov-Sighisoara-Targu Mures-Cluj Napoca

Drumul e foarte bun, dupa cum se vede pe harta se circula numai pe drumuri europene. Peisajele sunt extraordinare si aveti foarte multe puncte turistice in care va opriti si sa va odihniti, poate chiar si sa vizitati ceva. Un exemplu foarte bun de punct de interes turistic este Sighisoara.

Avantajele acestei variante sunt: ocoliti Valea Oltului care de obicei e foarte aglomerata, inca mai sunt lucrari pe acolo si in plus nu este deloc un drum recomandat pentru incepatori, dat fiind dificultatea acestuia, calitatea soselei (larga, cu 2 benzi pe urcare), viteza de 70 km/h prin localitati pe DN1, relativ putine tiruri, parking-uri si locuri pitoresti in care puteti opri, lipsa aglomeratiei, si multe altele pe care le puteti descoperi si singuri.

E un drum pe care il recomand cu caldura tuturor, indiferent de experienta la volan sau ghidon. Pentru motociclisti e chiar deosebit, deoarece are si serpentine si curbe frumoase dar fara un grad prea mare de dificultate in care efectiv e o placere sa te dai. Nu sunt denivelari si nici gropi, iar singurele zone mai aglomerate sunt: centura Ploiestiului si Valea Prahovei.

hartarutiera

Varianta 2:

Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Valea Oltului-Sibiu-Copsa Mica-Blaj-Teius-Turda-Cluj Napoca

Avantaje: Intre Bucuresti si Pitesti este autostrada, prin Copsa Mica-Blaj-Teius-Turda se ocoleste Sebesul, care e foarte aglomerat de obicei (uneori se asteapta in coloana si o ora sau chiar doua ca sa treci de Sebes), varianta de ocolire a Sebesului e foarte putin circulata, rareori apar tiruri sau masini mari.

Dezavantaje: intre Copsa Mica si Teius drumul e prost, sunt multe denivelari si mai sunt si gropi. Am intalnit si portiuni proaspat asfaltate dar … nu tin o distanta suficient de lunga. Pentru motociclisti e chiar dificil drumul. Sunt prea multe denivelari si cu un Speeder sau Sport Turing te chinui rau, poate doar cu enduro sau street enduro e mai Ok, iar naked la drum lung oricum e destul de incomod. Cu grija si atentie se poate circula totusi, si daca nu sunteti obsedat de ingrijirea masinii sau motocicletei, daca preferati un drum mai ingust dar putin aglomerat decat unul aglomerat si bun atunci puteti incerca aceasta varianta.

Varianta 2.1:

Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Valea Oltului-Sibiu-Medias-Cluj Napoca

Nu am mers pe aceasta variana asa ca nu o sa imi dau cu parerea

Varianta 2.2

Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Valea Oltului-Sibiu-Copsa Mica-Medias-Sighisoara-Targu Mures-Cluj Napoca

E putin ocolitoare aceasta varianta dar drumul e bun si va ofera posibilitatea sa vizitati Sighisoara.

Evident exista si varianta clasica prin Sebes, dar riscati sa stati la cozi interminabile la iesirea si intrarea acestui mic orase..

Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Valea Oltului-Sibiu-Sebes-Alba Iulia-Cluj Napoca
hartarutiera

Din Cluj puteti merge in Oradea, drumul e foarte bun si placut, desi sunt ceva curbe.

De asemenea din Cluj puteti merge si in Baia Mare dar drumul de legatura ce trece prin Dej e foarte prost, cu multe denivelari, gropi, serpentine si diferente de nivel mari. Pentru motociclete ar fi un calvar iar pentru soferi e foarte obositor. Pentru cei care vor sa viziteze Maramuresul totusi merita sa il parcurga.

Deocamdata atat. O sa va mai povestesc si despre alte drumuri, atunci cand timpul imi va permite.

In ultimul an am facut mult peste 100.000 km la volan doar in tara asa ca … am fost aproape peste tot.

Ce am scris mai sus are titlul de recomandare dar va sugerez sa va alegeti singuri traseele in functie de destinatia dorita si de experienta voastra la volan sau ghidon. Nu ma injurati pe mine daca ati luat-o pe un drum prost (cum sunt multe in Romania), eu v-am avertizat iar alegerea a fost a voastra.

Drum bun tuturor si asfalt uscat colegilor motociclisti.

“Drive safely, girls prefer you in one piece ” un slogan Vibe FM

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. zdruleanu says:

    Personal tot timpul am fost prin Sebes … e varianta cea mai scurta si cea mai buna ca si calitatea drumului (castigi timp la in afara localitatilor). In Sebes s-a mai relaxat traficul cat de cat caci centru e sens unic la dus, iar centura la intors…oricum mai e o varianta printre casele din Sebes si iesi pe drumu spre Alba (Costica stie 😛 ).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s