About the new technologies and their directions

Despre noile tehnologii si directiile lor

Nu stiu daca si voua vi se intampla, dar cel putin eu ma simnt uneori surprins de noile tehnologii integrate in lucrurile pe care le folosim in fiecare zi. Poate ca uneori ma asteptam la aceste noi tehnologii, auzind de ele inainte, stiind ca se lucreaza la ele si asteptand integrarea lor in realitate. Alta data pur si simplu se intampla sa fiu absolut surprins.
Cu toate acestea, intotdeauna poti cauta ideile viitorului in literatura sau in filmele SF de astazi. In ultima vreme am vazut cateva filme mai mult sau mai putin SF. Si intradevar cred ca macar unele din lucrurile si tehnologiile imaginate de autorii sau de scenaristii SF vor capata o forma in realitate mai devreme sau mai tarziu. Un singur exemplu e suficient sa va dau: Jules Verne, pentru ca Star Wars sau Star Treck mai au de asteptat pana vor face parte din viata noastra.
O sa discut putin despre Avatar, Surogate, Push si Gamer. In toate aceste filme am intalnit o idee comuna: controlul cu ajutorul mintii a altor fiinte sau persoane. In Surogate, fiecare om putea controla un robot care pana la urma era o imagine a lui, in Avatar un om putea controla doar o alta fiinta cu un trup total diferit de al nostru si “construita” special petru el, dar in Gamer si Push, este vorba de oameni care controleaza pur si simplu alti oameni. In Gamer daca cumperi un anumit joc, poti sa traiesti prin intermediul omului pe care il controlezi intru totul, dar numai la nivel fizic, iar in Push pur si simplu sunt personaje care pot induce idei si amintiri altor oameni.
Intrebarea pe care mi-o pun e simpla. Unde se poate ajunge cu aceste idei? Oare lumea din viitor va fi un mare joc de papusi?
Citeam astazi in The NewYork Times despre o tehnologie ce deja este dezvoltata de cativa ani, care permite omului sa controleze electonicile prin miscari naturale ale propriului corp. Prin aparitia camerelor video 3D aceasta tehnologie a facut un salt urias si in curand va fi integrata in cateva produse care vor apare pe piata. Deja, la sfarsitul anului in curs, Microsoft va lansa un nou sistem destinat jocurilor numit Project Natal care va permite omului sa controleze subiectul jocurilor prin propriile miscari ale corpului. De asemnea japonezii de la Hitachi vor sa produca un televizor a carui telecomanda sa fie inlocuita de simpla miscare a mainii.
Este foarte probabil ca in decursul mai multor ani, oamenii sa poata ajunge sa controleze mai toate electronicile prin miscari naturale ale corpului, fara sa foloseasca butoane tastaturi si telecomenzi. Poate ca in timp vor reusi sa controleze aceste obiecte electronice doar cu puterea gandului. E o idee destul de probabila pana la urma.
Si din nou ma intreb:
Oare lumea din viitor va fi un mare joc de papusi?
Aceste lucruri nu trebuie sa ne macine foarte mult, nu merita o atentie deosebita. Probabil ca in timpul vietii noastre schimbari foarte mari nu vor fi, dar cercetarile precum si dorintele noastre in domeniu de tehnologie (cerinte ce vor avea un efect si asupra producatorilor care vor incerca sa dezvolte tehnologii care sa constituie un raspuns la aceste cerinte) vor influenta sigur viata copiilor si nepotilor nostrii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s